veiligheid voor het hele gezin

Veilig de zomer in: Essentiële tips voor waterveiligheid

Gepensioneerde triatleten Mirinda Carfrae en Tim O'Donnell zijn altijd in de buurt van het water. Niet alleen hebben ze sessies in het zwembad of de zwemspa als onderdeel van hun "werkdag", ze brengen ook tijd door op het strand tijdens hun bezoek aan familie in Australië en op het grote eiland van Hawaï voor de IRONMAN Wereldkampioenschappen. 

En nu het stel hun gezin heeft uitgebreid, is het water ook een tijd om te ontspannen en samen te genieten. Of het nu in de oceaan is, bij het zwembad of in de familiebadplaats, ze vinden het belangrijk dat hun tijd in het water net zo veilig als leuk is. 

Het benadrukken van waterveiligheid is essentieel voor Rinny en Tim, die drie jonge kinderen hebben. Ze willen dat hun kinderen liefde en respect voor het water meekrijgen als ze volwassen zijn. 

Van een vroege kennismaking tot het aanwijzen van een waterwachter, het echtpaar deelt hun beste tips om kinderen veilig in het water te houden.

tips voor waterveiligheid

Het belang van waterveiligheid

Een verdrinking kan in een oogwenk gebeuren. In de tijd die je nodig hebt om te reageren op een sms of om je water te pakken, kan iemand al in het water aan het spartelen zijn. In feite kan een verdrinking in slechts 20 tot 60 seconden gebeuren.

Nu het warmer wordt en gezinnen meer tijd in het water doorbrengen, herinnert de nationale waterveiligheidsmaand mei ons eraan hoe belangrijk het is om van waterveiligheid een prioriteit te maken. 

De Nationale Maand van de Waterveiligheid is een gezamenlijk initiatief van prominente organisaties zoals het Amerikaanse Rode Kruis, de National Recreation and Park Association, de Pool & Hot Tub Alliance en de World Waterpark Association. Het belangrijkste doel is om mensen te informeren over de essentiële veiligheidsmaatregelen die ze moeten volgen als ze deelnemen aan wateractiviteiten. En organisaties zoals de Michael Phelps Foundation helpen deze missie te ondersteunen. 

Waarom is het zo belangrijk om waterveiligheid onder de aandacht te brengen? Hier zijn enkele belangrijke feiten over waterveiligheid om in gedachten te houden: 

Verdrinking is de belangrijkste oorzaak van onbedoelde dood bij kinderen van 1 tot 4 jaar, en de op één na belangrijkste oorzaak bij kinderen jonger dan 14 jaar. 

Er zijn ongeveer 8.0000 niet-dodelijke verdrinkingen per jaar.

Volgens de bevindingen van een onderzoek uitgevoerd door het Amerikaanse Rode Kruis is er een aanzienlijk verschil tussen de zelf waargenomen zwemvaardigheid en de werkelijke vaardigheid onder Amerikanen. Hoewel 80 procent van de respondenten aangaf te kunnen zwemmen, toonde slechts 56 procent vaardigheid in alle vijf fundamentele zwemvaardigheden die nodig zijn voor de veiligheid.

waterveiligheid voor kinderen

Deskundige tips voor waterveiligheid

Door tijd door te brengen in en rond het water kun je blijvende herinneringen creëren met je gezin.

Maar de realiteit is dat er enge situaties kunnen gebeuren. Door van waterveiligheid net zo'n prioriteit te maken als van plezier, kun je ervoor zorgen dat die herinneringen aan het water mooie herinneringen blijven. 

Niemand begrijpt dit beter dan de gepensioneerde triatleten Mirinda Carfrae en Tim O'Donnell. Na jaren van serieuze zwemtraining en wedstrijden in open water is in het water zijn een groot deel van hun leven. 

Als ouders hebben ze nu de kans om die waardering en liefde voor het water met hun kinderen te delen. Door een veilige en leuke ervaring aan te moedigen, hebben ze kinderen grootgebracht die zelfverzekerd en gelukkig zijn in het water.

Met een Master Spas zwemspa kunt u het hele jaar door zwemmen, sporten en in het water spelen in het gemak van uw achtertuin. 

Vroege kennismaking met het water

"We hebben ze al in en rond het water sinds ze baby's waren," zeggen Tim en Rinny en ze voegen eraan toe dat het belangrijk is om kinderen zelfvertrouwen te geven. 

Kinderen die zich op hun gemak voelen en vertrouwen hebben in hun zwemvaardigheden, zullen eerder kalm blijven en goede beslissingen nemen in het water.

Er zijn verschillende manieren om zelfvertrouwen in het water te stimuleren. Eén manier is om je kinderen aan te moedigen en te helpen om hun gezicht nat te maken, iets wat Tim en Rinny hebben gedaan. Zachtjes water in het gezicht spetteren en zelfs douchen in plaats van in bad gaan, kan kinderen aan dat gevoel laten wennen, waardoor het normaal wordt en niet iets engs. 

Zwemsessies met het gezin kunnen dat zelfvertrouwen ook opbouwen. Met een Master Spas zwemspa, die de gezondheids- en amusementsvoordelen van een zwembad biedt, kunnen gezinnen het hele jaar door zwemmen, sporten en in het water spelen in het gemak van hun achtertuin. 

Met een H2X Challenger 18D Pro, die een gecontroleerde omgeving biedt, kunnen Tim en Rinny nauw toezicht houden op hun kinderen terwijl ze ongestructureerd spelen en aan zwemvaardigheden werken. 

waterveiligheidstips voor kinderen

Vroeg en consequent onderwijs

Het is nooit te vroeg om kinderen te leren veilig en zelfverzekerd te zwemmen. Volgens de American Academy of Pediatrics kun je het risico op verdrinking aanzienlijk verkleinen door kinderen vanaf 1 jaar zwemles te laten nemen. Zwemlessen kunnen het risico op verdrinking zelfs met 88 procent verminderen voor kinderen van 1 tot 4 jaar.

Bij zwemles gaat het niet alleen om het leren van zwemslagen en hoe je van de ene kant van het zwembad naar de andere kant komt. Kinderen leren ook drijven en zich omdraaien in het water zodat ze kunnen ademen. 

Tim en Rinny hebben hun kinderen al op jonge leeftijd op zwemles genomen. Ze hebben gemerkt dat een van de voordelen is dat kinderen eerder bereid zijn om met een instructeur aan een vaardigheid te werken die ze anders misschien niet zouden proberen. Instructeurs zijn in staat om een meer persoonlijke relatie op te bouwen die gebaseerd is op vertrouwen en ze kunnen samenwerken om vaardigheden en vertrouwen op te bouwen in een gestructureerde omgeving.

Toezicht door volwassenen

Om kinderen veilig te houden, moet je het water altijd in de gaten houden. In hun huis in Boulder zorgen Tim en Rinny ervoor dat er altijd een volwassene buiten bij de kinderen is die op het water let als de spa in gebruik is. Ze houden dit toezicht zelfs als de cover gewoon open is terwijl ze bezig zijn met het routineonderhoud van de zwemspa.

"Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn," zegt Mirinda. "Er is maar een kort moment nodig - je rug draaien om de telefoon op te nemen of naar binnen rennen - om een kind in het water in gevaar te brengen. We behandelen onze zwemspa met dezelfde voorzorgsmaatregelen als elk ander waterlichaam."

Een van de voordelen van een Master Spas zwemspa is dat hij ontworpen is met het oog op veiligheid. De isolerende cover heeft een vergrendelingssysteem dat kan voorkomen dat nieuwsgierige kinderen de cover van de spa kunnen openen zonder dat er een volwassene bij is. Tim en Rinny merken ook op dat de stijve cover te groot en te zwaar is voor kinderen om zelf los te trekken.

De beste zwemkleding kiezen

Het lijkt misschien een klein detail, maar het zorgvuldig kiezen van de kleuren van zwemkleding is een gemakkelijke manier om een extra laag van veiligheid toe te voegen wanneer je gezin in het water is.

Alive Solutions, dat gespecialiseerd is in waterveiligheid en -training, nam de proef op de som met verschillende kleuren zwemkleding. Het doel: zien hoe gemakkelijk het is om te zien welke kleuren zwemkleding het meest zichtbaar waren in het water. 

Een wit badpak valt bijvoorbeeld niet op in een open water omdat het lijkt op een weerspiegeling van wolken in het water. Donkere zwempakken kunnen opgaan in een zwembad met een donkere bodem.

Ouders moeten kiezen voor contrastrijke gele, oranje, roze en rode kleuren. Zwempakken met patronen of prints in lichte en felle tinten maken het ook gemakkelijk om kinderen in het water te herkennen.  

De veiligheid van drijvers en zwemvleugels

Opblaasbare zwembaddrijvers, watervleugels en zwemvesten kunnen tijd in het water heel leuk maken. En ze kunnen ook handig zijn als je bij een zwembad bent.  

Maar deze accessoires kunnen kinderen en ouders ook een vals gevoel van veiligheid geven. Drijflichamen en vlotten drijven weliswaar, maar zijn volgens de Pool and Hot Tub Alliance geen levensreddende hulpmiddelen. 

Tim en Rinny zeggen dat ze altijd voorstander zijn geweest van het aanleren van zwemvaardigheden en het niet gebruiken van opblaasbare vleugels. Hierdoor kunnen hun kinderen vertrouwen blijven opbouwen en zich meer op hun gemak voelen in het water.

Door positieve associaties te creëren met goed toezicht, training, uitrusting en voorzorgsmaatregelen kunnen kinderen comfort en vertrouwen opdoen waar ze tot op hoge leeftijd profijt van zullen hebben. Met deze tips van de professionals maak je van je gezinstijd een kans om je gezin uit te rusten met de vaardigheden om veilig plezier te hebben in het water.

spa kopen

Investeer in een alternatief zwembad in de achtertuin

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een H2X Fitness zwemspa van Master Spas kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een zwemspa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.