zwemmen spa winter

De voordelen van beweging in water als je ouder wordt

Er zijn fasen van lichaamsbeweging voor Joe uit Connecticut. De tachtigjarige wordt wakker met de wetenschap dat hij moet gaan sporten. Terwijl hij aan het sporten is, denkt hij na over hoe lang het gaat duren voordat hij klaar is. En als hij klaar is? 

"Ik ben echt blij dat ik dat gedaan heb," zegt Joe.

Joe en zijn vrouw Terry sporten al meer dan vijf jaar in een H2X zwemspa. Lichaamsbeweging in het water heeft het echtpaar in staat gesteld om hun actieve levensstijl te behouden, zelfs nu ze ouder worden.

Het warme water van de zwemspa voelt niet alleen heel lekker aan, maar de spa biedt ook een veilige omgeving om te werken aan balans, stabiliteit en kracht - allemaal factoren die cruciaal zijn om het risico op een val te verkleinen.

Of het nu gaat om zwemmen, wateraerobics of gewoon wandelen in het water, workouts in het water hebben bewezen zeer heilzaam te zijn voor alle leeftijden, maar senioren in het bijzonder. Het opnemen van een zwemspa in een trainingsroutine is een fantastische optie voor senioren die hun algehele conditie en welzijn op peil willen houden.

beweging in water en veroudering

Voordelen van lichaamsbeweging in water voor senioren

Het is geen geheim dat regelmatige lichaamsbeweging een hoeksteen is van een gezonde levensstijl. Voor oudere volwassenen geldt dit in het bijzonder. Lichaamsbeweging helpt senioren om gezond te blijven, spiermassa te behouden en het evenwicht en de coördinatie te verbeteren.

Volgens de richtlijnen van gezondheidsautoriteiten moeten oudere volwassenen streven naar minstens 150 minuten per week matig intensieve activiteit. Dit kan zo eenvoudig zijn als een stevige wandeling, gemakkelijk zwemmen of een wateraerobicsroutine. 

Verbeterde balans en stabiliteit

Volgens het CDC worden jaarlijks ongeveer 3 miljoen oudere volwassenen op de spoedeisende hulp behandeld voor een valverwonding. Bovendien is vallen de belangrijkste oorzaak van letsel bij oudere volwassenen.

Maar vallen zou geen "normaal" onderdeel van het ouder worden moeten zijn. Veel valpreventieprogramma's hebben een veelzijdige aanpak, waaronder vitamine D-supplementen, gezichtscontroles en lichte lichaamsbeweging.  

Watertraining is een activiteit met weinig impact die het evenwicht en de stabiliteit aanzienlijk kan verbeteren. Het drijfvermogen van water vermindert de impact op gewrichten en biedt een veilige en ondersteunende omgeving om aan balans te werken. De constante beweging van water daagt het lichaam uit om stabiel te blijven en helpt ouderen uiteindelijk hun evenwicht te verbeteren.

Als u traint in een H2X Fitness zwemspa van Master Spas, kunt u oefeningen met één been doen die helpen bij het versterken van de kleine spieren die de gewrichten stabiliseren. Op één been steppen, een oefening waar Joe een haat-liefde verhouding mee heeft, kan helpen de gezondheid van de knieën te verbeteren en pijn te verminderen. Voor mensen die moeite hebben met hun evenwicht kan de zijkant van de spa worden gebruikt als ondersteuning.

watergymnastiek voor senioren

Gewicht dragen zonder gewrichtsbelasting

Gewichtdragende oefeningen op het land kunnen de gewrichten belasten. Oefeningen in het water bieden een veilig alternatief omdat het drijfvermogen van het water het lichaamsgewicht ondersteunt, waardoor de druk op de gewrichten afneemt en de spieren en botten toch sterker worden. 

Bovendien hebben zwembaden voor hydrotherapie - net als een zwemspa - warmer water. Het warmere water voelt niet alleen rustgevend aan, maar verhoogt ook de bloedsomloop, ontspant de spieren en verbetert de beweeglijkheid. Oefeningen in warm water kunnen bijzonder gunstig zijn voor mensen met artritis of gewrichtspijn, omdat ze kunnen oefenen zonder hun aandoening te verergeren.

H2X zwemspa's hebben een temperatuurbereik van 78 graden tot 99 graden. Met het gebruiksvriendelijke bedieningspaneel kunt u de watertemperatuur eenvoudig aanpassen aan uw comfort en de manier waarop u de spa wilt gebruiken.

Zwembaden voor hydrotherapie worden meestal ingesteld op een temperatuur tussen 90 en 95 graden. Het is belangrijk dat het water niet te warm is, zodat je geen risico loopt op oververhitting of uitdroging.

Cardiovasculaire conditie

Lichaamsbeweging kan oudere volwassenen helpen hun cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat meer lichaamsbeweging mensen ouder dan 60 kan helpen om hun risico op hart- en vaatziekten met meer dan 10 procent te verlagen.

Lichaamsbeweging in het water is goed voor kracht en stabiliteit, maar ook voor je hart. Zwemmen, waterwandelen of zelfs wateraerobics doen, verhoogt de hartslag en verbetert het cardiovasculaire uithoudingsvermogen. 

Regelmatige workouts in water kunnen de bloeddruk verlagen, de bloedsomloop verbeteren en het risico op hartaandoeningen verminderen. Volgens een onderzoek kan één workout in water per week de bloedstroom in de aorta verbeteren. Het hielp zelfs om stijfheid in de aorta te verminderen.

watergymnastiek voor senioren

Zwemspa oefening voor een lang leven

Lichaamsbeweging is goed voor het lichaam, maar het lichaam voelt zich niet altijd goed tijdens het sporten. Voor oudere volwassenen kan dat ongemak een belemmering zijn om te bewegen. Een van de belangrijkste redenen waarom senioren niet zo actief zijn als ze zouden moeten zijn, is omdat pijn - of het nu in de rug, knieën of schouders is - de motivatie beperkt. 

Bij pijn of ongemak is beweging in het water vaak een manier om te bewegen zonder de gewrichten te belasten. De unieke eigenschappen van water zorgen voor een ondersteunende omgeving met weinig impact, terwijl een zwemspa een veilige en comfortabele ruimte biedt voor deze oefeningen.

Bovendien kan de positieve ervaring die watertraining in een zwemspa met zich meebrengt, bijdragen aan een langdurige therapietrouw.

Veilige ruimte voor lichaamsbeweging

H2X zwemspa's zijn ontworpen met veiligheid in het achterhoofd. Voorzieningen zoals steungrepen, antislipoppervlakken en goed ontworpen in- en uitstappunten vergroten de veiligheid van de trainingsomgeving en verminderen het risico op uitglijden en vallen.

Joe is vooral fan van het SoftTread antislip Comfort vloersysteem. Dit unieke materiaal, dat lijkt op wat je op een boot ziet, heeft een unieke combinatie van grip en kussen. Hierdoor kunnen mensen vol vertrouwen bewegen en sporten zonder dat ze waterschoenen nodig hebben. 

Bereik van uitoefenopties

Van zwemmen tegen de stroom in tot roeien en weerstandstraining, zwemspa's bieden een scala aan trainingsmogelijkheden. Dankzij deze veelzijdigheid kunnen oudere volwassenen oefeningen kiezen die bij hun voorkeuren passen en specifieke fitnessdoelen aanpakken.

Joe zal vaak verwijzen naar het H2Xercise boek, dat is geschreven door Dr. Rick McAvoy, een expert op het gebied van fitness in water. Het boek bevat watertrainingsprogramma's en ideeën voor het gebruik van watertrainingsapparatuur zoals weerstandsbanden en roeibars. 

De oefeningen die je in een zwemspa kunt doen zijn onder andere waterwandelen, beenheffen, zijwaartse stappen, fladdertrappen, tricep extensions en knieën tegen de borst. Deze oefeningen zijn geweldig voor oudere volwassenen omdat ze helpen kracht en stabiliteit op te bouwen terwijl ze je algehele gezondheid verbeteren. 

Daarnaast heeft Master Spas een bibliotheek met video's op zijn YouTube-kanaal. Tijdens Facebook Live-evenementen hebben zwemspaspecialisten Ben Gilliam en Mari Cuticelli doordachte workoutideeën voor zwemspa's gedeeld. Vooral het 15/90-programma is een geweldige plek om te beginnen, zegt Joe. Het begint met rekoefeningen en basisoefeningen voordat wordt overgegaan op een meer op kracht gebaseerd programma.

voordelen van een zwemspa

Gemak en comfort

Voor sommige oudere volwassenen kan zelfbewustzijn over hun fitnessniveau of uiterlijk een barrière vormen om te gaan sporten in de sportschool of het plaatselijke zwembad. Een H2X spa thuis neemt de angst voor veroordeling weg, bevordert een gevoel van onafhankelijkheid en stimuleert een positievere houding ten opzichte van lichaamsbeweging.

Bovendien stelt het gemak van een zwemspa thuis hen in staat om te trainen op hun eigen voorwaarden. Oudere volwassenen kunnen gemakkelijk een workout in hun schema inpassen zonder zich zorgen te maken over sportschooltijden of lesroosters.

Ontspanning en hydrotherapie

H2X zwemspa's bieden extra functies zoals hydrotherapiejets - net als een bubbelbad. De jets geven gerichte massage aan specifieke zones en helpen pijn te verlichten, de bloedsomloop te verbeteren en het algehele fysieke comfort te verhogen. 

Neem de StressRelief nek- en schouderzit. De jets buiten het water zijn ontworpen om stress en spanning in de nek en schouders te verlichten. De zitting heeft ook een uniek patroon van jets voor de rug en heupen. De jets kunnen ook worden aangepast, zodat de waterdruk precies goed is. 

Voor oudere volwassenen kan de mogelijkheid van gerichte pijnverlichting bijzonder nuttig zijn - vooral als ze kampen met chronische pijn, ontstekingen of spierspasmen. Met minder pijn en meer mobiliteit zijn ze misschien gemotiveerder om te sporten en actiever te zijn gedurende de dag.

Lichaamsbeweging in het water is een fantastische optie voor senioren die hun algehele conditie en welzijn op peil willen houden. Niet alleen verbetert het kracht, evenwicht en stabiliteit, maar het zorgt ook voor cardiovasculaire conditie zonder overmatige belasting van de ouder wordende gewrichten. Door te investeren in een H2X zwemspa kunnen oudere volwassenen genieten van het gemak en comfort van thuis trainen.

beweging in water en veroudering

Hoe koop ik een spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een H2X Fitness zwemspa van Master Spas kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een zwemspa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.