Ben Kanute

Bijpraten met pro triatleet Ben Kanute

Pro triatleet Ben Kanute gaat de meeste dagen naar het zwembad en zwemt duizenden meters per sessie terwijl hij zich voorbereidt op wedstrijden zoals IRONMAN 70.3 Indian Wells en de PTO US Open.

Voor hem is het zwembad een plek om te werken - niet om rond te hangen.

"Ik wilde nooit echt een zwembad in de achtertuin," zegt de inwoner van Phoenix. Het is bijna niet te geloven, want de regio Phoenix staat bekend om zijn woestijnlandschap en zwembaden. Bijna 1 op de 3 huizen heeft een zwembad - geen wonder, want Arizona is een van de warmste en meest door land ingesloten staten van de Verenigde Staten.

De zwembaden in Arizona zijn voornamelijk ontworpen voor ontspanning, zwembadfeestjes en om te ontsnappen aan de hitte. Ze voldoen niet aan de specifieke behoeften van een professionele triatleet als Kanute, wiens training een meer gespecialiseerde opstelling vereist.

Een H2X Fitness Swim Spa van Master Spas is een alternatief voor zwembaden en stelt Kanute in staat om een goede zwemsessie te doen terwijl het gezinsleven in balans blijft. In tegenstelling tot traditionele zwembaden biedt deze zwemspa een eindeloze zwemstroom die weerstand biedt voor verschillende trainingssessies, of het nu gaat om een lange duurzwemsessie of een herstelsessie in de namiddag.

Als hij klaar is met zijn sessie, kan zijn gezin met hem mee zwemmen in de zwemspa voor het familieplezier dat een zwembad biedt.

Master Spas sprak Kanute onlangs om meer te weten te komen over hoe hij een zwemspa in zijn training integreert en over de voordelen van een swim-in-place zwembad. 

7 vragen met pro triatleet Ben Kanute

Ben Kanute begon als kind met triatlon toen hij opgroeide in de buurt van Chicago. Toen hij zijn vader de sport zag beoefenen, werd zijn passie en gedrevenheid voor sport alleen maar groter.  

Toen hij overstapte naar de professionele arena, klom Ben snel op in de rangen, bereikte hij de status van meervoudig Amerikaans nationaal kampioen en nam hij deel aan de Spelen van 2016 in Rio. Hij behaalde ook de tweede plaats op de IRONMAN 70.3 Wereldkampioenschappen en heeft zijn plaats op de IRONMAN Wereldkampioenschappen van 2024 in Kailua-Kona veiliggesteld.

Kanute woont in Phoenix met zijn vrouw en twee kinderen en traint in een H2X Challenger 18D Pro spa. 

Hoe verwerk je een zwemspa in je triatlontraining?

"Ik gebruik het vooral voor eenvoudige zwemsessies of duurzwemsessies. Dus ongeveer 30 procent van mijn zwembeurten tot 50 procent van mijn zwembeurten per week," zegt Kanute, die tijdens piektrainingen wel 30 tot 35 uur kan zwemmen, fietsen en hardlopen. 

Hoe vergroot een zwemspa het gemak voor sporters?

"De H2X Challenger 18D Pro heeft me enorm veel tijd bespaard. Ik kan makkelijker zwemmen zonder naar het zwembad te hoeven rijden," zegt Kanute. 

En ze voegde eraan toe: "Als ik 30, 40 minuten ga zwemmen in het zwembad, moet ik waarschijnlijk bijna net zo lang rijden om bij een van de zwembaden hier te komen. Het is dus heel handig om gewoon in mijn achtertuin te kunnen zwemmen. En dat is alleen maar om te trainen."

Hoe kunnen triatleten hun zwemmen verbeteren?

"Een van de beste investeringen die je in je zwemmen kunt doen, is je door iemand laten filmen", zegt Kanute. "Niet alleen kun je dan zien hoe je eruitziet als je zwemt - wat heel anders kan zijn dan wat je voelt - je kunt ook oefeningen krijgen die specifiek voor jou zijn. Dat is belangrijk omdat iedereen net iets andere problemen heeft met zijn zwemslag." 

Maar een onderwatercamera meenemen naar het zwembad is niet altijd praktisch. Je voelt je misschien niet op je gemak of de overvolle banen maken het lastig om een goede video te maken. 

Door een waterdichte camera aan de zijkant van de zwemspa te bevestigen of deze door een vriend onder water te laten houden, kun je je slagen, trap en algehele vorm opnemen. Daarnaast kun je verschillende hoeken van je slag opnemen om onder andere je vangst, trekkracht en heuppositie te zien.

Je kunt de videobestanden aan je coach geven of ze opsturen naar een platform dat zwemvormanalyses doet. 

Wat zijn de sleutels om een snellere zwemmer voor triatlon te worden?

"Je kunt jezelf niet dwingen om een snellere zwemmer te worden. Het is veel meer techniekgedreven dan hardlopen en fietsen, die nog steeds techniekgedreven zijn," zegt Kanute. "Maar het is nog meer zo omdat je door iets beweegt dat vijf, tien keer dikker is dan lucht." 

Kanute groeide op met zwemmen en was lid van een jeugdtriatlonteam. Tijdens zijn deelname aan deze programma's besteedde hij veel tijd aan oefeningen.

Zwemoefeningen kunnen triatleten helpen bij het ontwikkelen en versterken van een goede lichaamshouding, het opbouwen van spiergeheugen, het aanleren van een goede vorm en het verbeteren van je gevoel voor het water. 

"Als ik oefeningen doe, concentreer ik me meestal op oefeningen zoals eenarmig zwemmen en de inhaalslag - basisoefeningen die raken aan mijn lichaamshouding in het water", zegt Kanute. 

"Ik denk dat de eenarmige oefeningen altijd goed zijn om elke kant te isoleren en echt te focussen op de trekkracht."

Zwemspa's bieden een continue zwemervaring. Hoe kunnen triatleten daarvan profiteren?

"In een zwemspa is het gewoon zwemmen. Het is vrij uniek om dat te kunnen doen omdat je die ervaring niet krijgt tenzij je naar open water gaat. Het dichtst dat een sporter daarbij komt is zwemmen in een 50-meterbad."

Kanute voegt eraan toe: "Zelfs van 25 meter naar 50 meter voelt anders, maar je doet nog steeds salto's en duwt van de muur af. Die salto's zijn altijd een reset. Die salto's zijn altijd een reset."

Als je echter continu zwemt, moet je leren hoe je kunt resetten zonder de hulp van een muur - net zoals je zou doen als je het moeilijk krijgt tijdens een wedstrijd. Je kunt je richten op een bepaald aspect van je slag of op je ademhaling. Je kunt ook slagen tellen. 

Wat is jouw favoriete zwemset?

"Als ik maar 3000 meter zwem, is mijn favoriete zwemset 1000 zwemmen, 1000 trekken, 500 trekken zonder peddels en dan 500 zwemmen. En dat is gewoon mentaal om er doorheen te komen." 

Hij voegt eraan toe: "Maar ik heb de testsets altijd leuk gevonden als ik aan het trainen ben, zodat je in je ritme kunt komen. Dus de 10 of 20 100-meter intervallen of de 10 200-meter. Dat zijn het soort trainingen waarbij je op wedstrijdtempo kunt zwemmen met een relatief kort interval." 

Zwem je liever een supersprint of een triatlon over de hele afstand? 

"Super sprint, waarschijnlijk. Met 2,4 mijl is een volledige IRONMAN-zwemtocht behoorlijk lang," geeft Kanute toe. "Ik vind de IRONMAN-afstand erg leuk, maar het zwemmen kan aanvoelen als een lange tijd."

Wat zijn je doelen voor 2024?

"De IRONMAN Wereldkampioenschappen in Kona worden mijn 'A'-race van het jaar", zegt Kanute. "Ik kijk er echt naar uit om op het eiland te racen - er zit magie achter. En het is altijd leuk om een wereldkampioenschap in de VS te rijden."

Kanute zegt dat de laatste keer dat een Amerikaan in Kona won in 2001 was, "en mijn vader was dat jaar op het eiland om te racen".

"En dus breng ik hem terug. Dus hopelijk kunnen we nog een Amerikaanse man de IRONMAN Wereldkampioenschappen laten winnen."   

Hoe koop ik een spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een H2X Fitness zwemspa van Master Spas kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een zwemspa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.