hoe oefenen met water halters

Hoe te trainen met water halters: Een beginnersgids

Er zijn talloze manieren om te trainen in de sportschool. Je kunt op een loopband of stationaire fiets springen, of lessen volgen zoals barre, Pilates, cycle fit of boot camp. Hoewel deze lessen verschillend lijken, hebben ze toch iets gemeen: als het tijd is om je op te stellen, is de kans groot dat je naar een set halters grijpt. Maar dat zou geen verrassing moeten zijn. Halters zijn ongelooflijk veelzijdig en bieden eindeloze manieren om kracht op te bouwen, je uithoudingsvermogen te verbeteren en je workouts interessant te houden.

Maar wat als je zou kunnen profiteren van de voordelen van een haltertraining terwijl je geniet van het drijfvermogen van water? 

Watertraining is een uitstekende manier om actief te worden en te blijven zonder de impact die traditionele oefeningen met zich meebrengen. Het toevoegen van water halters aan je sessies voegt een dynamisch element toe dat je workouts boeiender maakt. 

Je kunt water halters gebruiken in een aqua aerobics les in je plaatselijke zwembad of in het gemak van je achtertuin met een H2X Fitness Swim Spa. Een zwemspa is het hele jaar door een alternatief voor een ingegraven zwembad en stelt je in staat om te trainen in het comfort van je achtertuin met het extra voordeel van flexibiliteit in het plannen van je workouts. 

mobiliteit behouden als je ouder wordt

Voordelen van het gebruik van water halters

Water dumbbells zijn gemaakt van schuim en plastic en zijn ontworpen voor gebruik in het water. In tegenstelling tot traditionele gewichten, die zwaar en onhandig kunnen aanvoelen onder water, zijn deze halters licht op het land maar creëren ze een krachtige weerstand zodra ze onder water zijn. Dankzij het ontwerp kun je verschillende krachtoefeningen doen terwijl je profiteert van het natuurlijke drijfvermogen en de weerstand van het water.  

Of je nu je kracht wilt verbeteren of je workouts een andere wending wilt geven, het gebruik van water dumbbells brengt een aantal voordelen met zich mee.  

Verbeterde spierkracht en -definitie

Water halters, die verkrijgbaar zijn bij veel online verkopers, creëren weerstand, waardoor je je spieren effectiever aanspant bij elke beweging. De weerstand neemt toe als je door het water duwt, waardoor zelfs eenvoudige oefeningen uitdagender worden. Met de instelbare weerstandsopties kun je de intensiteit aanpassen aan je fitnessniveau en doelen, waardoor je geleidelijk kracht opbouwt, je spierdefinitie verbetert en je vooruitgang op de lange termijn ondersteunt.

Lichaamsbeweging met weinig impact

Het drijfvermogen van water vermindert de druk op je gewrichten, waardoor water dumbbells een uitstekende keuze zijn voor mensen met blessures, artritis of gevoelige gewrichten. Deze lage-impact omgeving dempt je bewegingen, minimaliseert spanning terwijl je toch effectief je spieren traint. Met water dumbbells kun je veilig een breed scala aan oefeningen doen zoals arm curls, lateral raises en chest presses zonder je gewrichten te belasten. Bovendien kunnen trainingen met halters in water de mobiliteit en flexibiliteit van gewrichten verbeteren, waardoor herstel en algehele gezondheid van gewrichten na verloop van tijd worden bevorderd.

Meer trainingsvariatie

Met water halters kun je een breed scala aan oefeningen doen, waardoor je watertrainingen interessanter worden. Door je bewegingen te mixen kun je verschillende spiergroepen trainen, waardoor je routine fris en boeiend blijft. 

Als je variatie aanbrengt in je workouts, kun je verveling tegengaan, waardoor het waarschijnlijker wordt dat je je fitnessroutine volhoudt. Bovendien daagt het uitproberen van verschillende oefeningen je spieren op nieuwe manieren uit, wat een evenwichtige kracht bevordert en je helpt om plateaus te vermijden. 

Betere betrokkenheid bij de kern

Als je in het water traint, worden je kernspieren op een natuurlijke manier aangesproken omdat je jezelf tijdens de sessie probeert te stabiliseren. Door het drijfvermogen van het water moet je lichaam deze spieren activeren om evenwicht en controle te behouden, wat je algehele kracht en stabiliteit verbetert. Een sterke romp ondersteunt een betere houding, vermindert het risico op blessures en verbetert je algehele conditie. 

waterwandelen in zwemspa

10 oefeningen met water halters

Een goed afgerond trainingsprogramma bestaat uit workouts die je balans, flexibiliteit, kracht en cardiovasculaire gezondheid verbeteren. De American Heart Association raadt volwassenen aan om minstens twee dagen per week aan krachttraining te doen. Hoewel je zeker de gewichtenmachines in de sportschool kunt gebruiken, is trainen met waterdumbbells een effectief alternatief dat je spieren versterkt in een omgeving met minder stress. 

Deze oefeningen met waterhalter zijn perfect voor elk fitnessniveau. Je kunt de uitdaging gemakkelijk verhogen door het aantal herhalingen of het tempo van de bewegingen aan te passen.

1. Biceps krullen

Spiergroepen: Biceps, onderarmen

Hoe doe je het? Ga in de zwemkant van de zwemspa staan met een waterhalter in elke hand aan je zijden. Krul de gewichten naar je schouders met je handpalmen naar boven. Laat ze langzaam weer zakken en herhaal.

2. Borst vliegen

Spiergroepen: Borst, schouders

Hoe doe je het? Houd de water dumbbells voor je op borsthoogte met je handpalmen naar elkaar toe. Open je armen wijd, met een lichte buiging in je ellebogen, en breng ze dan weer samen voor je borst.

3. Triceps pushdowns

Spiergroepen: Triceps, schouders

Hoe doe je het? Ga met gebogen ellebogen op je zij staan en houd de halters bij je borst. Duw de gewichten naar beneden richting je dijen, strek je armen en ga dan terug naar de beginpositie.

4. Karate stoot

Spiergroepen: Armen, schouders, kern

Hoe doe je het? Begin met de gewichten op je borst. Strek één arm naar voren in een stootbeweging en breng hem dan terug terwijl je afwisselt naar de andere kant. Deze oefening helpt je om je armen te trainen terwijl je je core aanspant.

5. Laterale verhogingen

Spiergroepen: Schouders, bovenrug

Zo doe je het: Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan en houd in elke hand een aquatic water dumbbell aan je zijden. Breng de gewichten opzij tot op schouderhoogte en laat ze dan langzaam weer zakken.

6. Beenverlengingen

Spiergroepen: Quadriceps, heupflexoren

Hoe doe je het? Ga in heupdiep water staan en houd een waterhalter in één hand voor balans. Strek het andere been voor je uit, til het op tot heuphoogte en laat het dan weer zakken. Wissel de zijkanten af.

7. Water halter crunches

Spiergroepen: Core, obliques

Hoe doe je het? Ga op de bodem van de zwemspa of een richel zitten en houd in elke hand een aquatische halter vast. Leun licht achterover en til je benen van de bodem, waarbij je je knieën naar je borst brengt. Strek één been uit terwijl je je bovenlichaam draait om de tegenovergestelde elleboog tegen de gebogen knie aan te raken. Wissel de zijkanten af.

8. Schalen met één been

Spiergroepen: Core, hamstrings, bilspieren, schouders

Hoe doe je het? Ga op één been staan. Houd een aquatische halter tussen beide handen. Strek je armen voor je uit en houd de halter onder het oppervlak. Leun langzaam naar voren en strek één been achter je uit. Keer terug naar staan. Wissel de zijkanten af.

9. Zittende rij

Spiergroepen: Rug, biceps en core

Hoe doe je het? Ga op de zitting van de zwemspa zitten. Houd een waterhalter in elke hand, strek je armen voor je uit en trek ze terug naar je romp terwijl je je schouderbladen samenknijpt. Deze beweging pakt je rugspieren effectief aan.

10. Borst indrukken

Spiergroepen: borst, schouders en triceps.

Zo doe je het: Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan en houd een waterhalter in elke hand op borsthoogte. Duw de dumbbells weg van je borst totdat je armen volledig gestrekt zijn en keer dan terug naar de beginpositie. 

zwemmen spa winter

Aan de slag met water halters

Trainen met water halters is een effectieve manier om je fitnessroutine te verbeteren en biedt een unieke mix van weerstandstraining en lage-impact oefeningen. Of je nu voor het eerst aan watertraining doet of je huidige routine wilt uitbreiden, water halters zijn een veelzijdige optie om je fitnessdoelen te bereiken.

De juiste apparatuur kiezen 

Aquatische halters zijn ontworpen om verschillende spiergroepen te versterken, waaronder je armen, schouders, borst, rug en core. Je kunt ze voor verschillende oefeningen gebruiken, zoals bicep curls en tricep pressdowns, of ze zelfs in je gewone wateraerobicsroutine inbouwen voor extra weerstand. Aquatische halters zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren en zijn duurzaam genoeg om blootstelling aan zonlicht en chloor te weerstaan. 

Modellen gemaakt van EVA schuim zijn vaak licht van gewicht en gemakkelijk te hanteren. Bij het kiezen van de beste water dumbbells voor je training wil je echter ook dat ze comfortabel in de hand liggen. Kijk naar modellen met een gewatteerde binnenbuis voor een comfortabele grip. 

hoe oefenen met water halters

Je routine creëren

Elke uitgebalanceerde workout bevat niet alleen een mix van cardio- en weerstandstraining, maar ook een verscheidenheid aan oefeningen die alle belangrijke spiergroepen aanpakken, waaronder je armen, benen, rug, core en borst. Hoewel je niet elke training met elke spier hoeft te doen, wil je er wel voor zorgen dat je alle spiergroepen aanspreekt tijdens je wekelijkse routine. Deze aanpak helpt spieronevenwichtigheden voorkomen, vermindert het risico op blessures en bevordert de algehele kracht en functionaliteit. 

U kunt trainingsroutines voor zwemspa's vinden op YouTube of in het H2Xercise boek, dat bij uw H2X zwemspa wordt geleverd. Of je je nu richt op bewegingen van het bovenlichaam of een volledige circuittraining doet, streef naar 10 tot 15 herhalingen van elke oefening. Dit bereik is effectief voor het opbouwen van kracht en het verbeteren van de spiertonus. 

Je kunt ook de intensiteit van je zwemspa-trainingsroutine aanpassen aan je conditie. Als je voor het eerst traint, begin dan met makkelijkere variaties of langzamere bewegingen. Naarmate je comfortabeler en zelfverzekerder wordt, kun je de weerstand verhogen door het tempo van de bewegingen te veranderen.

Zoek een plek om te oefenen in het water

Als het om waterfitness gaat, wil je een ruimte vinden die uitnodigend en handig is zodat je het meeste uit je workouts haalt. Je kunt naar een plaatselijk zwembad gaan als er open zwemtijden zijn, maar dat past misschien niet altijd in je schema. Een nog betere optie is om te investeren in een speciale ruimte zoals de H2X Swim Spa, waarmee je het pendelen naar de sportschool kunt overslaan en in je eigen tijd kunt trainen. 

De H2X Swim Spa biedt een ideale omgeving en combineert de voordelen van een traditioneel zwembad met functies die speciaal zijn ontworpen voor fitness. De pool-spa heeft een instelbare zwemstroom zodat je kunt zwemmen, joggen of wandelen. Je kunt de snelheid van de waterstroom aanpassen om de intensiteit van je training aan te passen aan je fitnessniveau. 

Zwemspa's bieden een veilige en uitnodigende omgeving om te trainen, waardoor ze perfect zijn voor fitnessliefhebbers van elk niveau. H2X-modellen hebben een optionele antislipvloer, die extra stabiliteit en comfort biedt tijdens het trainen. Dankzij het ontwerp van de zwemspa's kunt u zich gemakkelijk aan de zijkanten vasthouden voor evenwicht tijdens de verschillende oefeningen, waardoor u het vertrouwen krijgt om uzelf te pushen zonder bang te hoeven zijn dat u uitglijdt. Bovendien betekent het geavanceerde minerale filtratiesysteem in zwemspa's dat u minder wordt blootgesteld aan agressieve chemicaliën in vergelijking met traditionele gemeenschappelijke zwembaden, wat resulteert in een gezondere en aangenamere trainingservaring. 

thuis watertraining

Creëer je eigen achtertuin oase

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een H2X Fitness Swim Spa van Master Spas kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een zwemspa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? Vraag hier een offerte aan.