thermische kruip

Spahacks voor warm weer: Thermische kruip voorkomen

Als eigenaar van een zwemspa weet u dat er niets beter is dan na een lange, hete dag in dat verfrissende water te stappen. Uw zwemspa is een oase in de achtertuin die zorgt voor lichaamsbeweging, ontspanning en quality time met het gezin. 

Maar als de temperaturen recordhoogtes bereiken, merk je misschien dat het water warmer is dan je ingestelde temperatuur. Dit probleem, dat bekend staat als thermische kruip, kan je middagzwemmen en floatsessies minder verfrissend maken. 

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om je H2X Fitness Swim Spa die perfecte koele temperatuur te laten behouden, hoe warm het buiten ook wordt. 

thermische kruip zwemspa

Inzicht in thermische kruip

Zwemspa's hebben een breed temperatuurbereik, van een verkwikkende 78 graden tot een rustgevende 99 graden. Met een druk op de knop ga je van de perfecte badtemperatuur naar een winterse soptemperatuur - waardoor een zwemspa het hele jaar door de ideale combinatie van zwembad en spa is.

In de zomer kun je ontdekken dat het water ergens in het midden het meest verfrissend is, meestal tussen de 84 en 88 graden. Het water is niet koud, maar wel koeler dan de luchttemperatuur.

Op uitzonderlijk warme dagen kan het echter gebeuren dat u uw zwemspa opent en ontdekt dat het bedieningspaneel een andere temperatuur aangeeft. Thermische kruip, ook wel warmtekruip genoemd, treedt op wanneer de buitenluchttemperatuur en direct zonlicht het water van uw zwemspa opwarmen.

Buitenluchttemperatuur

Wanneer de luchttemperaturen oplopen tot in de 90 of zelfs de driedubbele cijfers, straalt die thermische energie vanuit de omgevingslucht via de panelen en isolatie van de kast in het water van uw zwemspa. Hoe heter de buitenlucht, hoe meer warmte er in het water terecht kan komen, wat leidt tot verhoogde watertemperaturen in de spa.

Hoewel alle H2X Fitness zwemspa's van Master Spas zijn ontworpen met eersteklas volschuim isolatie om te voldoen aan strenge energie-efficiëntie normen, speelt deze hoogwaardige isolatie een dubbele rol. In de winter blinkt het uit in het vasthouden van warmte om energiebesparingen te maximaliseren. Tijdens de zomermaanden kan die isolatie echter overtollige warmte in de spakast vasthouden en ervoor zorgen dat de warmte in het water terechtkomt.

Direct zonlicht

Stelt u zich eens voor wat er gebeurt als u met een vergrootglas de zonnestralen op één punt richt - het wordt superheet, toch? Direct zonlicht dat op uw zwemspa valt, kan een vergelijkbaar geconcentreerd verwarmingseffect creëren.

Zo werkt het: Het afdekmateriaal absorbeert de zonnestralen en brengt die thermische energie over naar de kast. De warmte kan niet ontsnappen en het water wordt heter dan je zou willen.

Warmte van de apparatuurruimte

Systemen voor zwemspa-apparatuur, zoals pompen en verwarmers, genereren ook stralingswarmte wanneer ze werken. Tijdens extreme hittegolven kan deze interne warmte nergens heen en kan ze bijdragen tot problemen met warmtekruip.

zomer zwemspa hacks

Hacks voor eigenaars van een spa bij warm weer

Voelt uw zwemspa door de zomerhitte meer aan als een bubbelbad? Geen zorgen! Met een paar eenvoudige tips en trucs kunt u de hitte te slim af zijn en uw achtertuinoase het hele seizoen koel en verfrissend houden.

Ontlucht het deksel

Een van de meest effectieve manieren om warmtekruip tegen te gaan? Ventileer uw isolerende cover. Leg gewoon een opgevouwen handdoek of badnoedel onder alle vier de hoeken wanneer u de cover vastzet. Zo kunnen warmte en vochtigheid zachtjes ontsnappen in plaats van vast te komen zitten, terwijl de cover toch op zijn plaats blijft.

Open het deksel

Als de temperaturen echt stijgen, kun je het deksel 's avonds openen om het water naar behoefte af te koelen. Je wilt het deksel echter niet 's nachts open laten staan. Niet alleen kunnen natuurlijke elementen zoals pollen, bladeren en takjes de waterkwaliteit aantasten, maar het water kan ook uitnodigend zijn voor gasten zonder toezicht.

stationair zwemmen

Filtercycli aanpassen

Hoewel regelmatige filtratie essentieel is om het water van uw zwemspa schoon en zwembaar te houden, kunt u uw filtercycli strategisch aanpassen om de thermische effecten te minimaliseren. Bijvoorbeeld, in plaats van twee filtercycli van vijf uur per dag, kunt u overwegen om deze op te splitsen in kortere cycli van drie uur. Dit vermindert de duur dat de warmteproducerende apparatuur tegelijk draait.

Door de filtertijden aan te passen zodat ze werken tijdens koelere perioden van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat, kan nog meer worden voorkomen dat die overtollige warmte zich opstapelt tijdens piektemperaturen.

Tover het landschap om

Omring uw zwemspa met de verkoelende hulpmiddelen van de natuur: schaduwbomen, hagen, verticale latwerk met wijnranken en grote potplanten die als groene schaduwbarrières staan opgesteld. Het gebladerte houdt de boel koel en past mooi bij de sfeer van uw buitenruimte.

Blijf in de schaduw met zeilen en paraplu's

Een andere effectieve manier om warmtestuwing te beperken is door te investeren in strategisch geplaatste schaduwoplossingen, zoals zeilschermen en parasols.  

Met zeilschermen en parasols kunt u van uw zwemspa genieten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de intense zonnestralen er een heet bad van maken. Door stralingswarmte af te buigen voor ze de cover binnendringt, hou je de temperatuur van het deksel laag en voorkom je dat die warmte wordt overgedragen op het water eronder. 

Zeilen zijn oversized driehoekige of rechthoekige luifels gemaakt van duurzame, UV-bestendige schaduwstof en kunnen met hoge palen boven het hoofd worden gemonteerd of aan de zijkant van de gevel van je huis worden bevestigd. De stoffen "zeilen" blijven strak terwijl ze winderige, gefilterde schaduw bieden. 

U kunt ook een vrijdragende parasol gebruiken om uw zwemspa te beschermen en schaduw te bieden. Sledeparaplu's kunnen 360 graden draaien en kantelen, zodat u de hele dag de boog van de zon kunt volgen en het water kunt beschermen. 

investering in zwemspa

De voordelen van het installeren van een warmtepomp

De temperatuur van uw zwemspa regelen hoeft geen seizoensgebonden uitdaging te zijn, zelfs niet bij extreme temperaturen. 

Met warmtepompen kun je je water het hele jaar door op een ideale temperatuur houden, ongeacht de temperatuur of het deksel erop zit. Deze pompen zijn ontworpen om warmte over te dragen in plaats van te genereren en kunnen het water efficiënt en effectief verwarmen en koelen. 

Koelmogelijkheden

Warmtepompen bieden een uniek voordeel omdat ze het water kunnen koelen. Deze functie is bijzonder waardevol voor eigenaars van een zwemspa die tijdens de zomermaanden een koele en verfrissende omgeving willen behouden om te sporten en te ontspannen. Door de watertemperatuur efficiënt te verlagen, helpen warmtepompen u het ongemak van te warm water te vermijden, zodat u de hele zomer van uw zwemspa kunt genieten.

Constante temperatuurregeling

Een constante watertemperatuur behouden is cruciaal voor het comfort en de algehele ervaring van het gebruik van je hot tub of zwemspa. Warmtepompen blinken op dit gebied uit door een nauwkeurige temperatuurregeling. Je kunt de gewenste temperatuur instellen en de warmtepomp zal die efficiënt handhaven, ongeacht de omstandigheden buiten. Deze constante temperatuurregeling is vooral gunstig in gebieden met wisselvallig weer, zodat je spa altijd klaar is voor gebruik.

Energiebesparing

Een van de meest overtuigende redenen om in een warmtepomp te investeren is het potentieel voor energiebesparing. Warmtepompen gebruiken minder elektriciteit in vergelijking met traditionele verwarmingsmethoden, omdat ze alleen warmte overdragen in plaats van genereren. De energiebesparing kan oplopen tot 75 procent, afhankelijk van de externe omstandigheden. Deze energiebesparing vertaalt zich in lagere energierekeningen, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor het onderhoud van uw zwemspa. Na verloop van tijd kunnen de besparingen op uw energierekeningen de initiële investering in een warmtepomp compenseren.

Eenvoudige integratie en installatie

H2X zwemspa's zijn nu ontworpen voor de installatie van warmtepompen. Dit betekent dat het toevoegen van een warmtepomp aan uw bestaande installatie eenvoudig en probleemloos is. Master Spas dealers kunnen helpen bij het installatieproces, zodat je warmtepomp correct wordt geïntegreerd en efficiënt werkt. 

Of u nu een zwemspa upgradet of een nieuwe koopt, de optie om een warmtepomp toe te voegen is gemakkelijk beschikbaar.

achtertuin gelukkige plaats

Investeer in een spa voor het hele jaar

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een H2X Fitness zwemspa van Master Spas kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een zwemspa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.