tips voor zwemmen in open water

Zwemtips voor open water van pro triatleet Ben Hoffman

Je hebt je ingeschreven voor een triatlon omdat je jezelf wilde uitdagen. Maar voor veel mensen is de echte uitdaging misschien niet het testen van je uithoudingsvermogen over de drie disciplines. Het is het zwemmen in open water.

Zwemmen in open water kan intimiderend zijn, of je nu bent opgegroeid met zwemmen in een clubteam of het als volwassene hebt geleerd. De omstandigheden kunnen onvoorspelbaar zijn - de golven kunnen woest zijn, de wind kan rukwinden veroorzaken en de watertemperatuur kan in het ene gebied aangenaam aanvoelen en in een ander gebied ijskoud. En bovendien moet je die omstandigheden trotseren met honderden, zo niet duizenden mensen. 

Maar met een goede voorbereiding kun je je angsten overwinnen en het zwemmen van een triatlon met vertrouwen aangaan. Van het oefenen van waarnemen tot stationair zwemmen, achtvoudig IRONMAN-kampioen en pro triatleet Ben Hoffman deelt hoe je je kunt voorbereiden op het zwemmen in open water. 

tips voor zwemmen in open water

Thuis open water zwemmen

Of je nu een beginner of een ervaren triatleet bent, open water training zal je prestaties verbeteren en het zwemonderdeel van je volgende triatlon tot een veel leukere en succesvollere ervaring maken.

Maar het kan moeilijk zijn om de tijd te vinden om naar de dichtstbijzijnde plek te gaan om in open water te zwemmen. En, afhankelijk van waar je woont en de tijd van het jaar, is zwemmen in open water gewoon niet mogelijk. Een uur rijden om in water van 50 graden te zwemmen? Nee, dank je.

Een H2X Fitness zwemspa biedt een fantastisch alternatief om je zwemvaardigheden in open water aan te scherpen. Zwemspa's zijn ontworpen om het hele jaar door gebruikt te worden, zodat u kunt zwemmen, trainen en herstellen. 

Vertrouwen opbouwen

Als het gaat om deelname aan triatlons, kan zwemmen een enorme barrière vormen. 

En het komt aan op zelfvertrouwen, zegt pro triatleet Ben Hoffman. Het is niet alleen een moeilijke vaardigheid om te leren, vooral als je niet bent opgegroeid met zwemmen, maar het kan ook intimiderend zijn om naar een zwembad te gaan - waar iedereen een pro lijkt.

"Ik herinner me mijn eerste ervaringen met het meedoen aan de triatlonclub in Montana toen ik nog studeerde," zegt Hoffman "Ik ging het zwembad in en iedereen was al bezig met baantjes trekken. Ik had zoiets van: 'Oké, ik zal waarschijnlijk langzamer zijn, maar het komt wel goed. " 

De lengte van het zwembad zwemmen voelde echter bijna onmogelijk voor Hoffman.

"Het was een openbaring van hoe moeilijk het was," zegt hij. "Ik was gedesoriënteerd en zo losgekoppeld van mijn lichaam wat betreft de juiste vorm. Ik gebruikte te veel energie. Het was gewoon verschrikkelijk."

En dat is waarschijnlijk de ervaring voor veel beginnende volwassen zwemmers. Zelfs als zwemmen iets is wat je wilt doen, kan het moeilijk zijn om jezelf in een situatie te plaatsen waarin je ergens niet goed in bent.

Met een zwemspa voor thuis kun je langzaam beginnen met zwemmen in het comfort en de privacy van je eigen huis. Je kunt beginnen met korte trainingen, waarbij je in je eigen tempo tegen de stroming in zwemt, en elke week je afstand opbouwen.

Zwemmen in een kuuroord kan je helpen genoeg zelfvertrouwen op te bouwen om mee te doen aan een masterzwemprogramma, zegt Hoffman. 

triatlon zwemtips

Continu zwemmen

Een triatlonzwemtocht kan variëren van 500 meter tot 2,4 mijl, afhankelijk van je wedstrijd. En die afstand? Het is meer dan waarschijnlijk een ononderbroken afstand - er staat geen muur op je te wachten aan het einde van 25 meter en er is geen kans om te stroomlijnen na een salto. 

Dat kan een grote aanpassing zijn, zegt Hoffman, voor mensen die uitsluitend in een zwembad trainen. 

"Mentaal is het makkelijker om een workout aan te pakken als je weet dat je binnen 4 of 5 minuten 30 seconden of 40 seconden aan de muur hangt voor de volgende interval," zegt Hoffman.

Een zwemspa biedt je de mogelijkheid om continu te zwemmen. Of het nu 10 minuten of 30 minuten is.

"De meeste mensen doen dat bijna nooit", zegt Hoffman, die zwemt in een H2X Challenger 18D Pro. "Mensen moeten die vaardigheid oefenen en zich er meer vertrouwd mee maken, omdat het iets anders is."

H2X zwemspa's hebben een jetsysteem dat een eindeloze stroom water creëert om stationair te zwemmen. Je kunt de zwemsnelheid aanpassen aan je training en zwemvaardigheid. Een lagere snelheid is ideaal voor de langere duurzwemsessies die de open water zwemervaring op de wedstrijddag simuleren.

Praktijk waarneming

Het is gemakkelijk om op koers te blijven als je in een zwembad zwemt, met de zwarte lijn die je naar de muur leidt en de baanmarkeringen die je van andere zwemmers scheiden.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van zwemmen in open water. De omstandigheden kunnen onvoorspelbaar zijn, met stromingen en wind die je van je koers afduwen.

Waarnemen is je hoofd uit het water tillen om naar voren te kijken en je positie ten opzichte van de koers te controleren. Goed zicht zorgt ervoor dat je op koers blijft en voorkomt onnodige omwegen of uit koers raken.

Maar je kunt niet wachten tot de dag van de wedstrijd om te beginnen met waarnemen. Het is iets wat je tijdens de training moet oefenen.

Een zwemspa kan de ideale ruimte zijn om te werken aan waarneming. Kijk terwijl je tegen de stroming in zwemt naar de voorkant van de spa om je positie te bepalen. Draai naar beide kanten om adem te halen en zwem verder. Het doel is om te leren hoe je je tempo en techniek kunt handhaven. Je kunt elke zes tot 10 slagen kijken als onderdeel van een warming-up of warming-down in de zwemspa. 

Wetsuit testen

Afhankelijk van je wedstrijd en de watertemperatuur kun je ervoor kiezen om een wetsuit te dragen tijdens het zwemgedeelte van je triatlon. Het biedt niet alleen isolatie, maar ook drijfvermogen. Je wilt echter wel dat het wetsuit goed past. Je wilt er zeker van zijn dat het de juiste maat heeft, dat het niet schuurt en dat je een goed bewegingsbereik hebt.

Tenzij je het past en erin zwemt voor de wedstrijddag, kan het moeilijk zijn om een goed idee te krijgen van de pasvorm.

Maar naar het zwembad gaan in een wetsuit? Dan krijg je een paar onzekere blikken van medezwemmers. 

"Je ziet mensen ze meenemen naar het zwembad, maar het is niet supergebruikelijk," zegt Hoffman. 

Een at-home pool-spa geeft je de mogelijkheid om je wetsuit te testen in de privacy en het gemak van je eigen huis. Je kunt 10 minuten zwemmen of een wedstrijdsimulatie proberen om te zien hoe het wetsuit je slag beïnvloedt en of je aanpassingen moet doen. 

Bovendien kun je wennen aan de strakke pasvorm in je nek en op je borst. 

"Als je het niet gewend bent, kan het paniek veroorzaken. Ik heb dat in een race meegemaakt en het is super eng. Het is echt een vreselijk gevoel."

ademhaling in open water

Ademhalingsoefeningen

Zwemmen in open water heeft niet alleen invloed op je slag. Het kan ook je ademhalingspatroon beïnvloeden. In open water kunnen de zon, de wind en de golven het moeilijker maken om comfortabel te ademen. 

Hoewel de oplossing vaak is om bilateraal (of aan beide kanten) te leren ademen, bereidt Hoffman zich ook voor op woeliger water, waardoor het moeilijker kan zijn om te ademen. Als je gewoon naar de kant draait zoals je in een zwembad zou doen, kun je meer water in je mond nemen. 

In plaats daarvan moet je je omdraaien om adem te halen alsof je achter je kijkt. 

"Stel je voor dat je je hoofd draait en achter je omhoog kijkt," zegt Hoffman. "Dat is iets waarvan ik denk dat het heel waardevol is. Het is een van de dingen die mijn eerste zweminstructeurs me leerden over zwemmen in open water."

Het is iets dat vooral goed is om te oefenen in een zwemspa vanwege de eindeloze zwemstroom. De manier waarop de stroming om je heen kan bewegen, kan volgens Hoffman aanvoelen als open water. 

Temperatuurregeling

Het kan moeilijk zijn om de watertemperatuur op de dag van de race te voorspellen. Terwijl je misschien verwacht dat het meer of de oceaan een perfecte temperatuur van 78 graden heeft, kan het zijn dat je bij de startlijn warmer weer aantreft dan verwacht. Of een recente koudegolf heeft het water afgekoeld tot een kille 69 graden.

Als je in een zwembad traint, is het water vaak constant 82 graden - of het nu maandag in juni is of woensdag in januari. 

Zwemspa's hebben aanpasbare instellingen zodat je de watertemperatuur van je voorkeur kunt kiezen om in te zwemmen. Meer nog, je kunt de watertemperatuur aanpassen om te proberen te simuleren wat je zou kunnen ervaren. Een iets warmere temperatuur kan je helpen om te acclimatiseren aan een warmere zwem of om je voor te bereiden op een zware inspanning op de wedstrijddag.

spa kopen

Hoe koop ik een H2X spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een H2X Fitness zwemspa van Master Spas kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een zwemspa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.