marathontraining

Hoe je je marathontraining kunt verbeteren

Een marathon is een afstand van 26,2 mijl. De voorbereiding op het evenement duurt echter veel langer. De training kan 12 weken of zelfs 18 weken duren en recreatieve lopers zullen waarschijnlijk 50 mijl per week lopen op het hoogtepunt van het plan.

Het is echter niet gemakkelijk om zoveel tijd (en aandacht) te besteden aan het stampen op de stoep. De racedag kan daardoor zelfs aanvoelen als het makkelijke deel. Je bent moe, hongerig en pijnlijk. Je ontdekt misschien spieren die je nog nooit hebt gevoeld.

Het lopen van lange afstanden zorgt voor extra belasting van gewrichten en spieren, waardoor het risico op blessures zoals shin splints, stressfracturen en peesontsteking toeneemt. Onderzoek toont aan dat ongeveer een derde van de recreatieve marathonlopers kampt met overtraining, wat kan leiden tot burn-out en blessures.

Behalve fysiek vermoeiend kan marathontraining ook mentaal uitputtend zijn. Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven tijdens lange trainingssessies, vooral als het weer niet echt meewerkt of als je alleen loopt. 

Maar de weg naar het overwinnen van de uitdagingen van de marathontraining is misschien helemaal niet de weg. Het water in gaan, als een manier om te crosstrainen of voor hydrotherapie, kan je reis naar de 26,2 positief beïnvloeden.

marathontraining aquajoggen

De kracht van water: De beste vriend van een hardloper

Waar of niet waar: De beste manier om een betere hardloper te worden is door meer te gaan hardlopen.

Fout.

Hoewel je je afstand langzaam wilt vergroten en belangrijke trainingen wilt doen, kun je een betere trainingscyclus loggen door watertraining en -therapie in je trainingsschema op te nemen.

Meer specifiek kan een zwemspa je helpen om je spierherstel te verbeteren, pijn te verminderen en ontspanning te ondersteunen. Bovendien kun je thuis zwemmen op je actieve hersteldagen of gaan aquajoggen als je een zorgelijke kneuzing begint te voelen. 

Hydrotherapie voor pijnlijke spieren

Marathontraining kan je moe, gespannen en pijnlijk achterlaten. Je hebt misschien met succes een trainingsloop van 20 mijl gedaan, maar de rest van de dag kan lopen aanvoelen als een opgave. Hoewel het geweldig zou zijn om net zo te zijn als je favoriete profrenners en regelmatig massages te krijgen, maakt het leven het niet gemakkelijk. Training kan veel tijd in beslag nemen en het kan zijn dat je schema niet aansluit bij je favoriete massagetherapeut.

Hydrotherapie, of watertherapie, in een zwemspa kan helpen bij het verlichten van pijn en ontstekingen die soms volgen op een zware sessie. 

H2X Fitness zwemspa's van Master Spas hebben een speciaal therapiegedeelte met massagestralen. Je kunt de jets gebruiken om specifieke spiergroepen aan te pakken, voor een kalmerend en therapeutisch massage-effect. Veel van de zwemspa's in deze lijn hebben de Xtreme Therapy Cove. Een uniek patroon van jets is ontworpen om staand te worden gebruikt en de massage richt zich op de heupen, hamstrings en kuiten. 

Je kunt ook de watertemperatuur van de zwemspa instellen tot 99 graden. Het warme water helpt je spieren te ontspannen en de bloedstroom te verhogen, waardoor je sneller herstelt. 

marathon training zwemmen spa

Zwemmen voor crosstraining

Ze zeggen dat hardlopers niet zwemmen en zwemmers niet hardlopen. Maar als je traint voor een marathon, is zwemmen een uitstekende aanvulling op hardlopen. 

Zwemmen is een oefening met weinig impact die je gewrichten minder belast, waardoor het een ideale keuze is voor actieve hersteldagen. Je kunt in de zwemspa springen om gemakkelijk 30 minuten tegen de stroom in te zwemmen. De activiteit kan helpen om de bloedtoevoer naar je pijnlijke spieren te verhogen en tegelijkertijd melkzuur te verwijderen. 

Bovendien kan zwemmen je helpen om een betere hardloper te worden. Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, kunnen slechts 12 sessies zwemmen met gecontroleerde ademhaling leiden tot een toename van 6 procent in de hardloopeconomie. Zwemmen betekent minder vaak ademen tijdens de training, waardoor je lichaam zich aanpast en het zuurstofgebruik door je spieren optimaliseert. Deze nieuwe efficiëntie is ook van toepassing op het hardlopen, waardoor je spieren meer voordeel halen uit elke ademhaling die je neemt.

Maar als je aan het trainen bent voor een marathon, kan het moeilijk zijn om tijd vrij te maken om naar het zwembad te gaan. Met een H2X zwemspa kun je je tijd optimaal benutten. Loop gewoon naar buiten, open de cover en ga aan de slag. 

Het beste zwembad voor aquajoggen

De kans is groot dat als je "aquajogging sessie" op je kalender schrijft, je aan het vechten bent tegen een blessure. Of, je bent bang dat een blessure één 800-meter herhaling van je verwijderd kan zijn.

Aquajoggen is echter een waardevolle workout die je tijdens elke fase van je marathontraining kunt doen. Deze activiteit op waterbasis bootst de hardloopbeweging na, maar met minder impact op je gewrichten. Het is een uitstekende manier om je cardiovasculaire conditie op peil te houden op hersteldagen zonder de slijtage van het stampen op de stoep. Je kunt ook een gemakkelijke loopsessie inruilen voor een aquajoggingsessie om je lichaam een pauze te gunnen.

Maar je hoeft niet met tegenzin een drijfriem aan je Amazon winkelwagentje toe te voegen of te onderzoeken of je plaatselijke zwembad een ponskaart heeft.

Een H2X zwemspa is ideaal voor hardlopers die willen aquajoggen. De waterstroom van het zwemsysteem biedt variabele weerstand zodat je op je eigen tempo kunt hardlopen. Verhoog de snelheid om die baansessies na te bootsen of verlaag de snelheid voor een lange, gemakkelijke inspanning. 

Het slipvaste comfortvloersysteem biedt tractie en demping zodat je geen waterschoenen nodig hebt. In tegenstelling tot hardlopen in een zwembad, zorgt het vloersysteem ervoor dat je die "duw" van de vloer krijgt. Volgens Tim O'Donnell is het de bedoeling dat je een volledige loopbeweging maakt, waarbij je werkt aan je knieaandrijving. De pro triatleet doet regelmatig aan aquajoggen in de zwemspa om zijn hardloopsessies aan te vullen en blessures te voorkomen.

marathontraining

Beter stretchen in het water

Er is discussie over de vraag of stretchen echt goed is voor hardlopers. Als het verkeerd wordt gedaan of op het verkeerde moment, kan het meer kwaad dan goed doen. En onderzoek toont aan dat overmatig statisch stretchen voor het hardlopen de spierkracht tijdelijk kan verminderen.

Rekken kan echter nuttig zijn tijdens marathontraining als onderdeel van een goed afgerond programma. Het kan je bewegingsbereik en flexibiliteit verbeteren, de doorbloeding van vermoeide spieren bevorderen, spierspanning verminderen en ontspanning stimuleren. Je kunt banden, een foamroller of een yogavideo gebruiken om je te helpen rekken. 

Een H2X zwemspa kan ook een waardevol hulpmiddel zijn bij je herstelroutine. Het drijfvermogen van het water ondersteunt je lichaam, waardoor het gemakkelijker wordt om diepe stretches uit te voeren en je flexibiliteit te verbeteren. 

En als de watertemperatuur in het therapeutische bereik ligt, tussen 92 graden en 99 graden, verhoogt dit de bloedtoevoer naar de spieren. Strakke spieren kunnen zich dan gemakkelijker ontspannen, waardoor de knopen en spanning die ontstaan tijdens de marathontraining worden verlicht.

Bovendien biedt stretchen in een zwemspa een unieke vorm van stressverlichting. De kalmerende omgeving en zachte ondersteuning van het water kunnen ontspanning bevorderen, angst verminderen en stress verlichten. Het is een geweldige ontsnapping aan de druk van de marathontraining.

Het opnemen van een zwemspa in je marathontrainingsschema biedt een groot aantal voordelen, van hydrotherapie voor pijnlijke spieren tot crosstraining met zwemmen, aquajoggen en verbeterde stretching. Deze activiteiten kunnen je helpen sneller te herstellen, het risico op blessures te verminderen en je algehele prestaties op de wedstrijddag te verbeteren.

family time zwemspa

Hoe koop ik een spa?

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een H2X Fitness zwemspa van Master Spas kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een zwemspa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.