mobiliteit behouden als je ouder wordt

Bewegen met de jaren: Hoe behoud je mobiliteit 

Je bent klaar om te vertrekken, maar als je in de auto stapt, voelt het meer als een plop dan als een soepele zit. Wil je de veiligheidsgordel vastmaken? Plotseling is het een beetje een worsteling, en je zit te klungelen om de gesp vast te grijpen. Deze kleine momenten kunnen je verrassen en je afvragen: "Wanneer is dit zo moeilijk geworden?".

Als je hebt gemerkt dat bukken, reiken of zelfs lopen lastiger is geworden, ben je niet de enige. Velen van ons beginnen deze veranderingen met de jaren te voelen en dat kan frustrerend zijn. 

Maar hier is het goede nieuws: dit hoeft niet je nieuwe normaal te zijn. Er zijn eenvoudige, effectieve manieren om je mobiliteit te behouden - en zelfs te verbeteren - zodat je de dingen kunt blijven doen waar je van houdt zonder je belemmerd te voelen.

Een van de beste stappen die je kunt nemen is om actief te blijven en je te richten op oefeningen die je flexibiliteit en kracht ondersteunen. Een H2X Fitness Swim Spa biedt een geweldige omgeving om precies dat te doen, met een zachte, low-impact omgeving waar je kunt stretchen, versterken en mobiel kunt blijven. Met een beetje inspanning kun je die frustrerende momenten omzetten in herinneringen aan hoe sterk en bekwaam je werkelijk bent.

mobiliteit behouden als je ouder wordt

Wat is mobiliteit?

Kun je denken aan de laatste keer dat je met gemak je tenen kon aanraken? Als je dat niet kunt, is dat OK. Hoewel we vaak denken aan ons vermogen om te strekken als een maatstaf voor onze fitheid, is het maar een deel van de puzzel. Flexibiliteit is belangrijk, maar het is niet het hele verhaal. Waar het echt om gaat is hoe goed je lichaam kan bewegen - je mobiliteit. 

Mobiliteit is wat je in staat stelt om je vrij en comfortabel te bewegen, of je nu naar iets op een hoge plank reikt of in en uit de auto stapt. Het gaat er niet alleen om dat je flexibel bent; het gaat erom dat je de juiste mix van kracht, balans en coördinatie hebt om te bewegen. Met een goede mobiliteit kun je alledaagse taken uitvoeren zonder twee keer na te denken.

Maar naarmate je ouder wordt, merk je misschien dat eenvoudige taken lastiger worden. Misschien vind je het moeilijker om over je schouder te kijken tijdens het autorijden of om op te staan uit een lage stoel. Dit zijn allemaal tekenen van een afnemende mobiliteit, die je onafhankelijkheid en levenskwaliteit aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

mobiliteitstips voor senioren

Waarom is mobiliteit belangrijk?

Een goede mobiliteit behouden als je ouder wordt, is essentieel om te kunnen leven zoals jij dat wilt. Als je gewrichten soepel en je spieren sterk zijn, worden alledaagse taken gemakkelijker en kun je blijven genieten van je favoriete activiteiten. Of het nu gaat om spelen met je kleinkinderen, werken in de tuin of reizen naar nieuwe plaatsen, mobiliteit stelt je in staat om actief te blijven en je bezig te houden met de dingen die je plezier geven. De mogelijkheid om je vrij te bewegen ondersteunt ook je onafhankelijkheid en verkleint de kans dat je hulp nodig hebt bij dagelijkse activiteiten.

Mobiliteit is niet alleen belangrijk om actief te blijven - het is ook cruciaal voor je veiligheid. Naarmate je ouder wordt, neemt het risico op vallen en verwondingen toe. Meer dan 14 miljoen oudere volwassenen vallen elk jaar en vallen is volgens de Centers for Disease Control de belangrijkste oorzaak van letsel bij volwassenen van 65 jaar en ouder.

Een goede mobiliteit kan deze risico's echter minimaliseren. Als je lichaam sterk en in balans is, is de kans kleiner dat je struikelt of je evenwicht verliest. Een betere houding en balans, samen met minder pijn en stijfheid in de gewrichten, zorgen ervoor dat je zelfverzekerder bent in je bewegingen, of je nu de trap afloopt of op een oneffen ondergrond loopt. 

Naast de fysieke voordelen heeft mobiliteit een directe invloed op je algehele gezondheid en welzijn. Als je gemakkelijk en zonder pijn beweegt, wordt actief blijven een deel van je routine. Dit is belangrijk voor het beheersen van chronische aandoeningen zoals diabetes, artritis en hartaandoeningen. Regelmatige lichamelijke activiteit kan ook de geestelijke gezondheid verbeteren, je geest oppeppen en gevoelens van angst of depressie verminderen. Daarnaast kan actief blijven de cognitieve functie stimuleren, waardoor je geest scherp en geconcentreerd blijft. 

mobiliteitsverlies en veroudering

Mobiliteitsverlies naarmate je ouder wordt

Het is normaal dat je na verloop van tijd veranderingen opmerkt in hoe je beweegt. Het is echter belangrijk om te begrijpen waarom je minder mobiel wordt naarmate je ouder wordt. Als je weet wat er achter deze veranderingen zit, kun je actie ondernemen en je onafhankelijkheid behouden. 

Verlies van spiermassa

Naarmate we ouder worden, verliezen we op natuurlijke wijze spierkracht. Onderzoek toont aan dat spiermassa na de leeftijd van 30 jaar met 3%-8% per decennium afneemt. Deze afname is zelfs nog groter na het 60e levensjaar. Deze aandoening staat bekend als sarcopenie en betekent minder steun voor onze gewrichten, waardoor bewegen moeilijker wordt.

Gezamenlijke veranderingen

Na verloop van tijd kan het kraakbeen in onze gewrichten, dat als kussen fungeert, slijten. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals artrose, die pijn en stijfheid veroorzaakt waardoor bewegen moeilijker wordt.

Evenwicht

Veranderingen in het binnenoor en een afname in spierkracht kunnen ons evenwicht beïnvloeden. Hierdoor kunnen we voorzichtiger en minder zelfverzekerd worden in onze bewegingen, wat onze mobiliteit verder beperkt.

Inactiviteit

Naarmate bewegen uitdagender wordt, worden sommige mensen minder actief. Uit een onderzoek uit 2016, dat gegevens uit 2014 bekeek, bleek dat 28% van de Amerikanen van 50 jaar en ouder niet actief genoeg was.

Inactief zijn kan een cyclus starten waarbij minder beweging leidt tot nog meer mobiliteitsproblemen.

Chronische aandoeningen

Aandoeningen zoals artritis, diabetes en hartaandoeningen, die vaker voorkomen naarmate we ouder worden, kunnen ook invloed hebben op ons bewegingsgemak. Deze chronische gezondheidsproblemen kunnen leiden tot pijn, stijfheid en verminderde fysieke capaciteit, waardoor alledaagse taken lastiger worden. 

Neurologische veranderingen

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam verschillende veranderingen die onze reactietijden kunnen vertragen en onze coördinatie kunnen verminderen, die beide cruciaal zijn voor het behouden van een goede mobiliteit. Neurologische veranderingen, waaronder een afname in de efficiëntie van de overdracht van zenuwsignalen, kunnen onze reacties op fysieke prikkels vertragen. Dit betekent dat ons vermogen om onze bewegingen snel aan te passen of te reageren op plotselinge veranderingen in onze omgeving kan afnemen.

mobiliteit veroudering tips

Behoud mobiliteit terwijl u ouder wordt

Mobiliteit is een cruciaal aspect van gezond ouder worden en heeft invloed op alles van je vermogen om dagelijkse taken uit te voeren tot je algehele kwaliteit van leven. Hoewel het normaal is dat mobiliteit afneemt naarmate je ouder wordt, kan veel van deze afname worden voorkomen of teruggedraaid met regelmatige, gerichte lichaamsbeweging.

Een H2X Fitness Swim Spa van Master Spas biedt een ideale omgeving voor het verbeteren en onderhouden van mobiliteit. De combinatie van warm water, drijfvermogen en weerstand creëert de perfecte omstandigheden voor zachte maar effectieve oefeningen die de flexibiliteit, kracht en balans kunnen verbeteren - allemaal belangrijke onderdelen van een goede mobiliteit.

Rekken voor een zwemspa

Goed stretchen wordt vaak geassocieerd met flexibiliteit en je vermogen om dingen te doen zoals je tenen aanraken. Hoewel je die stretch waarschijnlijk niet zult proberen in een zwemspa, kunnen dynamische en statische bewegingen je helpen om je spieren op te warmen. Bovendien verlaagt het natuurlijke drijfvermogen van water de druk op je gewrichten en kun je vrijer en zelfverzekerder bewegen. 

Een van de rekoefeningen die je kunt proberen in een zwemspa zijn schouderrollen. Ga in het zwemgedeelte van de spa staan en rol je schouders naar voren en naar achteren. H2X zwemspa's zijn er in verschillende maten en met twee diepte-opties: standaard en diep. Met een waterdiepte van ongeveer 51 inch kun je met modellen zoals de Trainer 15D in borstdiep water rekoefeningen doen zoals schouderrollen.

Wil je nog een goede stretch? Heuprotaties zijn uitstekend voor het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit in je heupen. Ze helpen spanningen los te laten, vergroten je bewegingsbereik en kunnen vooral nuttig zijn als je veel zit of last hebt van een gespannen heup. Houd je gewoon vast aan de zijkant van de spa en draai met één been rondjes. Voor uw onderbenen gaat u op de rand van de spa zitten en buigt u uw voeten op en neer in het water om uw kuiten en enkels te strekken.

Arm cirkels 

Of je nu gymles hebt gehad op de basisschool of een aerobicsvideo hebt gevolgd, de kans is groot dat je wel eens armcirkels hebt gedaan. Deze eenvoudige bewegingen lijken misschien eenvoudig, maar ze spelen een cruciale rol bij het opwarmen van je schouders en het verbeteren van de bloedsomloop. Bovendien kunnen ze helpen om de flexibiliteit van je schouders te verbeteren, stijfheid te verminderen en je spieren voor te bereiden op elke training. zwaardere activiteit.

Ga in heuphoogte diep water staan en maak grote cirkels met je armen, zowel voorwaarts als achterwaarts. 

Benen zwaaien

Een veelgebruikte warming-up oefening voor hardlopers en wandelaars, beenzwaaien is een geweldige beweging om de mobiliteit te verbeteren. Een H2X zwemspa biedt het extra voordeel van stabiliteit. Door je vast te houden aan de zijkant van de spa kun je de leg swings met meer controle uitvoeren, waardoor je minder risico loopt om je evenwicht te verliezen. Deze stabiliteit helpt u zich te concentreren op de beweging, waardoor uw bewegingsbereik wordt vergroot en uw heupen en benen effectief worden opgewarmd. Door deze oefening in de zwemspa uit te voeren, kunt u uw bewegingsbereik verbeteren voor activiteiten zoals lopen en traplopen.

Waterwandelen en aquajoggen

Een van de grote voordelen van watertraining is de mogelijkheid om bewegingen uit te voeren die op het land moeilijk zijn. U kunt bijvoorbeeld de stroming van de spa gebruiken om te joggen, waarbij u uw knieën hoog optilt. Deze loopoefening in het water bevordert niet alleen de algehele mobiliteit van het onderlichaam, maar levert ook een uitstekende cardiovasculaire training op. De extra weerstand en ondersteuning van het water maken het een unieke en effectieve manier om actief te blijven en je onderlichaam te versterken.

Wandelen in het water is ook een geweldige manier om de beweeglijkheid en het evenwicht van je benen te verbeteren. Loop vooruit, achteruit en zijwaarts in je zwemspa en let daarbij op de juiste vorm. Houd je hoofd omhoog, je rug recht en je kernspieren betrokken.

Voor veel mensen ouder dan 55 jaar kan angst om te vallen hen ervan weerhouden om trainingsprogramma's te proberen - zelfs die in het water. Tot 40% van de oudere volwassenen heeft angst om te vallen en dat aantal stijgt tot meer dan 70% voor degenen die al eens zijn gevallen. H2X zwemspa's bieden een optioneel antislipvloersysteem dat betrouwbare grip en tractie biedt. Dit zorgt voor een veilige trainingsomgeving, zodat u vol vertrouwen in het water kunt trainen zonder bang te zijn om uit te glijden of te vallen.

betere slaaptips gepensioneerden

Weerstandsoefeningen  

Mobiliteit draait om beter kunnen bewegen en daarvoor heb je sterke spieren nodig. Het gaat niet alleen om de esthetiek van gespierde spieren, maar ook om het ondersteunen van je gewrichten, het verbeteren van je balans en zelfs het versterken van je botten. 

Weerstandsoefeningen in de zwemspa kunnen je helpen je kracht op te bouwen in een veilige, comfortabele omgeving. H2X zwemspa's worden geleverd met weerstandsbanden en roeistangen, die kunnen worden gebruikt om krachttrainingsoefeningen uit te voeren zoals roeien en borstvliegen. Er zijn ook after-market zwemspa accessoires zoals water halters, barbells en enkelvinnen die een nieuwe uitdaging aan je watertraining kunnen toevoegen.

Het opnemen van krachtsessies in je zwemspa kan helpen om je spiermassa te behouden, wat cruciaal is voor de ondersteuning van je gewrichten en algehele mobiliteit.

Denk eraan om langzaam te beginnen en geleidelijk de duur en intensiteit van uw oefeningen te verhogen. Dankzij de constante watertemperatuur in uw H2X Fitness Swim Spa kunt u het hele jaar door comfortabel trainen, waardoor het gemakkelijker wordt om een regelmatige routine aan te houden.

Investeer in een trainingszwembad in de achtertuin

Wil je thuis kunnen zwemmen, sporten en ontspannen? Met een H2X Fitness zwemspa van Master Spas kun je zwemmen volgens je eigen schema en tegelijkertijd een leuke factor toevoegen aan je achtertuin. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een zwemspa. Of neem contact op met uw plaatselijke Master Spas-dealer voor meer informatie over het eigendom van een spa. Benieuwd hoeveel een zwemspa kost? U kunt hier een offerte aanvragen.